Skip to main content

Det är inte ovanligt att vara trött, känna sig svag i musklerna, ha svårigheter med andning, eller helt enkelt inte ha ork efter covid-19. Du behöver inte heller ha varit svårt sjuk för att uppleva dessa symptom efter tillfrisknandet.

Vad är långtidscovid eller postcovid?

Postcovid är ett tillstånd då man har kvarstående symptom av covid-19, så kallade långtidsbesvär, men ingen pågående infektion. Vi vet idag att covid-19 angriper flera fysiologiska system i kroppen och kan orsaka långvarig:

  • Trötthet
  • Fokuseringssvårigheter
  • Försämrat arbetsminne
  • Andningssvårigheter och andfåddhet (nedsättning av respiratoriska funktioner)
  • Lågt blodtryck (nedsättning av hjärt- och kärlfunktioner)
  • Problem med koordination, balans (nedsättning av neuromuskulära funktioner)

Det är ännu oklart hur många som lider av långtidscovid i Sverige, men vi kan titta på andra länders data för att få en aning om den siffran. I Storbrittanien, exempelvis, estimerar forskarna att 2,4% av populationen (ungefär 1,5 miljon människor) har symptom av postcovid fyra veckor efter tillfriskandet.

Behandling av postcovid

Personer med långtidscovid har olika symptom, varför behandlingen också skiljer sig från person till person.

Vi arbetar alltid med individanpassade träningsprogram och således skräddarsyr vi alltid behandlingsplanen efter individens behov och mål. Behandlingsplanen är multidisciplinär och tas fram efter utförliga tester som mäter både din dagens fysiska status men även ditt mentala tillstånd.

Träning på Ylab

När du tränar hos oss har du en fast tid varje vecka med en coach, vilket kan kombineras med hemmaövningar eller andra uppgifter förmedlade via vår plattform Wellcare On-Line. Beroende på dina postcovid-symtom väljer vi övningar och anpassar belastningsnivåer för kardio-respiratoriska systemet (andning och hjärta) och/eller det neurala systemet. Våra coacher har omfattande akademisk utbildning och idrottsbakgrund samt mångårig erfarenhet av att hjälpa människor må bättre och bli av med smärta, så du kan känna dig trygg i deras händer. Du kan läsa mer om vår personal här .

Vi har mätutrustning på plats för att mäta lungkapacitet, syresättning, styrka, besluts- och reaktionsförmåga med mera, och följer upp dessa värden regelbundet under behandlingsprocessen samt efter genomfört program.

I vår stora träningslokal på Artillerigatan 59 finns träningsutrustning speciellt anpassad för träning som passar postcovid. Vi erbjuder även terapi för den som behöver det.

Hur kommer jag igång?

Du börjar med att boka en Wellnessanalys – en helhetsmätning som hjälper oss att identifiera och konkretisera dina behov. Vi går genom resultaten tillsammans med dig och sätter mätbara mål, som ligger till grund av din individuella behandlingsplan. Du bestämmer först då om du vill påbörja behandling hos oss.

Boka Wellnessanalys direkt via länken nedan eller hör av dig med frågor till info@ylab.com eller 08-342700.

Läs mer om WellcareKontakta oss
[/vc_column_text]Läs mer om WellcareKontakta oss[/vc_column][/vc_row]