Skip to main content

Ylab startades med en fråga: hur tränar man för att bevisligen förbättra hälsan?

Om ossVåra medarbetare

Ylabs resa

Ylabs grundare Yvonne Lin och Anatoli Grigorenko är båda akademiker och kampsportare vilket präglat Ylabs värdegrund Helhet och Vetenskap. Med okuvlig vilja har de plogat vägen för prestationsinriktade program inom prevention och motion, något som tidigare endast var elitidrotten förunnat. Deras kundlöfte är att leverera förbättrad prestationsförmåga och välmående.

Företaget Ylab grundades 1994 då med en sedan 80-talet avknoppad och bestod då enbart av en avknoppad utbildningsverksamhet inom friskvård och hälsa. En inledande fråga som Yvonne hade  som Sveriges aerobicspionjär och många år med friskvårdsanläggningar var var: ”hur tränar man för att bevisligen förbättra hälsan”.

Ylabs milstolpar

2022
Ylab Minilab öppnar i Norrköping
2014
Ylab flyttar till Artillerigatan 59
2009
Konceptet Wellcare färdigställs
2001
Testverksamhet i Stockholm startas på Drottninggatan 91
1994
Företaget Ylab grundas av Yvonne Lin

Forskning i Moskva

En forskningsgrupp i Moskva tog sig an uppgiften att utreda skillnader mellan rehab-, elit- och hälsoinriktad träning. Efter dryga två år breddades forskningen till att även innefatta psykiska komponenter som en del inom hälsorelaterad träning. Efter ytterligare fyra år var underlag för fysiska och psykiska komponenter, testmetoder och riktade åtgärdsprogram klart.

Dokumentation på Ylab Drottninggatan

En testverksamhet startades i centrala Stockholm år 2001 och dokumentation gjordes under många år för att slutanalyseras år 2009. Konceptet Wellcare blev resultatet vilket kom att bli mycket framgångsrikt. 87% mår och presterar bättre, ytterligare 10% når förbättring på huvudmål medan något annat ej förbättrats och 3% lyckas man inte med. Det senare ofta beroende på bakomliggande sjukdomar.

Konceptet Wellcare

Konceptet Wellcare är en multidisciplinär integrerad metod som kan levereras på plats eller via Wellcare On-Line. Den är kostnadseffektiv och mycket applicerbar eftersom den kan anammas oavsett olika mål, status och nivå. Till Ylab kommer de som vill ha hjälp med en ond rygg likaväl som en elitidrottare som vill ha ett snabbare fotarbete, en golfare som vill slå 30 meter längre eller en pressad framgångsrik näringslivschef som har minimalt med tid för sin hälsa.

Flaggskeppet Ylab på Artillerigatan i Stockholm

Flaggskeppet öppnar på Artillerigatan 59 där vi skräddarsyr helhetshälsoprogram för privatpersoner och företag, utför fysiska mätningar för motionärer och elitidrottare, erbjuder diagnostik och utför behandling för ortorexia atletika. Allt under ett tak.

Ylab minilabb i Norrköping

Ylab Wellcare öppnar sin första filial, närmare bestämt på Gamla Rådstugugatan 30 i det charmiga området Knäppingsborg i Norrköping. Det är ett minilabb, det vill säga, något mindre än flaggskeppet på Artillerigatan 59 i Stockholm men med samma kvalitet och tjänster.

Vår värdegrund

Helhet och vetenskap

Helhetsperspektivet genomsyrar träning, samtal och mätningar som alltid beaktar både fysisk och mental förmåga och en behaglig miljö. Vetenskap som grund är en självklarhet för Ylab för att kunna leverera god fysik och psykiskt välmående. Vår bakgrund från forskning och beprövad erfarenhet är din garanti för att du ska kunna må och prestera bättre.

venus sculpture without background
confucius

Värdighet, Integritet och Andrum

Det här är vad som präglar Ylab enligt en kundundersökning som genomfördes av studenter på Berghs. Kunderna menade att oavsett vilken nivå eller tillstånd man befann sig i så kände man sig alltid välkommen och mött med respekt och värdighet.
Många är kända i det offentliga rummet men det är inget som Ylab slår mynt av. Hit kommer man inte för att göra affärer eller för att synas med kändisar. Vi värnar starkt om sekretess för var och en som kliver innanför dörren.
När vi inredde Ylab satte vi målet att om man drar en suck av lättnad när man kliver in, ja, då är det rätt inrett. Vi tror att vi lyckats skapa det lugn som behövs för att kunna tänka och träna på ett framgångsrikt sätt.

Våra medarbetare

Ylabs medarbetare har en omfattande akademisk utbildning och elitidrottsbakgrund. Utöver detta har man erfarenhet av minst två olika värdegrunder.

Anatoli Grigorenko, PhD

Anatoli är forskare inom idrott och hälsa med en akademisk hälso- och idrottslärarutbildning från Moskva, men ursprungligen från Ukraina. Han doktorerade 1995 inom Biomekanik och motorisk kontroll och flyttade därefter till Sverige och Karolinska Institutet där han under flera år arbetade som forskare på laboratoriet för biomekanik och motorisk kontroll. Han har en elitbakgrund från judo och är fortfarande verksam som judotränare och är FoU ansvarig på Ylab.

Yvonne Lin, MSc

Yvonne är utbildad psykoterapeut med en Medicine magister och en Master i psykologi, inriktning psykofysiologi. Känd opinionsbildare och mediaprofil i radio- och TV samt författare till nio böcker inom hälsa och träning, Yvonne är tvåfaldig världsmästarinna i kampsport och tillika den som introducerade Aerobics i Sverige. Hon är fortsatt verksam inom idrott på internationell nivå där hon vunnit en rad utmärkelser. Yvonne brinner för att få människor att må bättre. Yvonne är VD på Ylab.

Jean-Francois EnglebertMSc

Francois är legitimerad sjukgymnast samt idrottslärare med en master i båda från Université de Liège i Belgien. Han är utbildad elittränare i friidrott, har en bakgrund som 400-meterslöpare på elitnivå och som fysioterapeut för ett professionellt franskt damfotbollslag. Francois flyttade till Sverige under nittiotalet och började på Ylab 2003. Han är en nyckelperson på Ylab med ansvar för rehab.

Charlie Lagerhem, MSc

Charlie har en Masterutbildning i idrottsfysiologi från Sverige och Australien där han gick sin högre utbildning. Charlies specialitet och huvudinriktning är fysisk prestationsförmåga. Charlie är en inbiten golfare och mångfacetterad fysiolog med en personkännedom utöver det vanliga. Han är Wellcare-coach och testledare på Ylab.

Linnea Blomström, leg. fysioterapeut

Linnea är legitimerad fysioterapeut men även med långvarig erfarenhet av motionsträning. Hon är specialiserad inom gymnastik och jobbar fortsatt som gymnastiktränare. Linnea är även utbildad pilatesinstruktör. Hon är alltid positiv och har nära till skratt varför hon väl fyller Ylabs mål att göra alla gladare och starkare. Linnea är Wellcare-coach på Ylab.

Francesca Nardi, MSc

Francesca har en master i kinesiologi med rörelselära som specialistområde. Hon har arbetat som forskningsassistent och har över 20 års erfarenhet från klassisk balett. Hon är Wellcare-coach och forskningsassistent på Ylab.

Sara Ljungdahl, Specialistläkare i Allmänmedicin

Sara är specialistläkare i allmänmedicin med lång erfarenhet från friskvård och träning. Hon är Wellcare-coach och rådgivare inom medicin på Ylab.

Julia Hallin, MSc

Julia är vår advisor med lång erfarenhet som Global Marketing Manager på internationellt bolag. Julia har bakgrund från gymnastik och brinner för allt vad fjäll och berg har att erbjuda i form av klättring och skidåkning.

Maria Grigorenko, MSc

Maria har en master från Stockholm Business School vid Stockholms Universitet. Hennes spetskompetens är statistik och marknad. Maria brinner för sitt framgångsrika Instagramkonto @stockholm. Hon är marknadsansvarig på Ylab.

Christian Magnerfelt, BSc

Christian är programmerare utbildad på KTH. Han har tävlat och tagit världscupsilver i maskindans vilket även är den träningsform som han brinner för. Christian arbetar med IT på Ylab.

Nathalie Grigorenko, MSc

Nathalie har en master i politisk teori och genusvetenskap vid London School of Economics och finns därför på Ylab på distans. Hon sköter sociala medier och brinner för politik och rättvisa. Nathalie har simmat på elitnivå.

Investera i din hälsa idag

Till sjukvården går du för att få veta hur dåligt man mår. Till Ylab kommer du för att få veta hur bra du skulle kunna må.

Stockholm

Artillerigatan 59
114 45 Stockholm

Norrköping

Gamla Rådstugugatan 30
602 24 Norrköping