Skip to main content

Ortorexia Atletika

Ohälsosam fixering vid nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig fysisk aktivitet och träning. Vad är det och hur vet man om man befinner sig i riskzonen?

Ortorexi-testBoka tid för utredning

Vad är ortorexia atletika?

Obalans mellan mat och träning kan drabba vem som helst. Unga som vuxna, män som kvinnor, idrottare som motionärer och även högutbildade inom kost, träning, medicin och psykologi. Ortorexi har ingen social avgränsning.

Ylab är Sveriges enda specialistklinik för Ortorexia Atletika, vardagligt kallat Ortorexi, och andra ätstörningar där träning ingår som kompensatoriskt beteende. Vi erbjuder behandlingar för ortorexi både i Stockholm och Norrköping.

Vi som arbetar här älskar mat och träning och det vill vi att även du ska göra. Vi är alla före detta elitidrottare med omfattande akademisk utbildning. Hos oss får du bli hur vältränad och välformad som helst men inte på bekostnad av din hälsa. “Träna om och träna rätt” och “Ät som en atlet” är våra motton.

Test: har jag ortorexi?

Hur vet man att man har drabbats av ortorexi? Denna fråga är inte lätt att svara på utan en individuell undersökning och bedömning, eftersom ortorexi sällan syns på utanpå och symptom kan vara knappt märkbara. Orsaker till ortorexi skiljer sig mellan olika personer då det beror på flera externa såväl som interna faktorer. Vi har jobbat med att forska och behandla ortorexi i mer än 20 år och har således identifierat ett flertal varningssignaler man bör se upp för.

Läs genom påståenden nedan och notera på vilka som stämmer in på dig eller din anhörig:

 • ___ äter färre livsmedel nu i jämförelse med föregående år
 • ___ känner oro om ___ äter skräpmat
 • ___ tränar oftare nu än förr
 • ___ tränar hårdare än förr
 • ___ undviker att gå på restaurang
 • ___ känner mig/sig bättre efter träning
 • ___ har svårt för att koncentrera mig/sig
 • ___ har svårt att släppa tankar på mat och/eller träning
 • ___ äter i förhållande till hur mycket ___ tränat
 • ___ prioriterar träning före samvaro med vänner
 • ___ måste planera mat och/eller träning
 • ___ blir orolig om jag ändrar mina/sina planer

Har du svarat ”ja” på majoriteten av påståenden och känner att de har blivit fler och fler under de senaste åren? Var inte orolig.

Ortorexibehandling

Det första steget till ditt friska liv är Wellnessanalys, som kommer ge en helhetsbild på nuvarande hälsostatus. Efter mätningarna och genomgången kommer vi att presentera ett förslag på ett behandlingsprogram, men du förbinder dig inte till att påbörja något program hos oss.

Vill du söka hjälpa direkt? Boka en utredning för ortorexi – en s.k. Wellnessanalys – ett första steg till ditt friska liv. Du förbinder dig inte till något program hos oss när du bokar analysen.

Läs mer om WellnessanalysKontakta oss

Jag vill läsa mer om ortorexi

Vi har skapat en separat informationssida om ortorexi där du som drabbad, anhörig eller arbetare inom vården kan läsa mer om begreppet, göra ett kortare test för att se om du/din anhörig är i riskzon för ortorexi, och ta kontakt med oss för behandling. Det går självklart bra att kontakta oss även här.

Här är några länkar för dig som söker mer information om ortorexi och ortorexia atletika:

Test: har jag ortorexi?

Olika ortorexibegrepp

Vilka har risk att få ortorexi?

Bok om ortorexi

Vad säger våra tidigare kunder om sin behandling

"Det känns bra, är mycket lyckligare och kan börja skratta från ingenstans, något som inte hände innan. Har accepterat min kropp och är tillfreds med mig själv."

"Jag känner mig stolt över mig själv, stark samt positiv till att det hela tiden går framåt. Har en helt annan vardag än när jag startade."

FB-gruppen och bloggen är jättebra stöd som håller motivationen uppe. Att träffa andra i samma sits har hjälpt mig jättemycket.

Jag har fått bra hjälp med att förstå att jag kan äta allt, genom bodpod och terapi. Träningen har bidragit till en bättre förståelse av min kropp och vad som är viktigt för min löpning.

"Jag trodde att jag tränade och åt rätt men jag förstår nu att jag inte hade koll alls. Jag är betydligt mer vältränad nu efter behandlingen."

"Jag slutade med min idrott för att jag helt enkelt inte kunde prestera längre. Intalade mig att jag tröttnat men nu när jag är tillbaka inser jag att det var så här det kändes att träna rätt."

Boka utredning

Ange vilken ort du vill boka Wellnessanalys
Skriv vilken(a) dag(ar) och tid(er) du önskar komma
Önskar du lägga till något?

Investera i din hälsa idag

Till sjukvården går du för att få veta hur dåligt man mår. Till Ylab kommer du för att få veta hur bra du skulle kunna må.

Stockholm

Artillerigatan 59
114 45 Stockholm

Norrköping

Gamla Rådstugugatan 30
602 24 Norrköping