Skip to main content

Gå ner i vikt till beachsäsongen, tappa julskinkan, bränn bort påskgodis, så ”deffar” du innan bröllop… Bränn, tappa, gå ner, blir av…

Tänk om man skulle ställa fråga om jorden är platt på lika många olika sätt? Det gör man inte för att man vet att man kommer att få ett och samma svar (förhoppningsvis). Man kan även kontrollera själv med hjälp av Google Earth, ett i detta fall passande verktyg för sökande efter sanning.

Viktminskningsbranschen är en djungel av säljargument, väl maskerade med uttryck som ”hemlig forskning” och superlativer om ”extremt” effektiva piller och pulver. Vita rockar, leenden och löften köper kunden där han eller hon befinner sig,  oftast desperat strävande efter outtalade krav på något fysiskt ideal.

HCG-dieten

En av mest populära dieterna i Sverige under 2017 är den så kallade HCG-dieten. HCG står för Human Chorionic Gonadotropin. Det är en hormon som ökar hos gravida kvinnor. Dieten skapades på 1950-talet, med användning av HCG (då via sprutor),  av en brittisk läkare vid namn Simeones. Sedan hans teori bakom konceptet blev presenterat, finns det övervägande bevis att HCG inte har något samband med viktminskning. Dessutom, varnar man för risker för blodproppar vid användning av dessa preparat. Amerikanska FDA har förbjudit användning av HCG utan recept.

Den förbjudna frukten är lockande och marknaden för viktminskning är växande. Både webben och andra medier utlovar effektiva metoder för viktminskning. Detta sker oftast utan något ansvar, med tveksam utbildning eller utebliven faktagranskning.

Här har man något att bita i – en bransch som gömmer sig bland 50 gråtoner för att sälja hopp till människor som drömmer om en bättre kropp. Kvacksalvare finns det dessvärre gott om och de är som regel redo att sälja vad som helst.

Man kan lusläsa forskning från morgon till kväll men det enda svaret man får gällande viktminskning är att energiunderskottet är det som gäller. Hur man kan uppnå det bör individanpassas men det finns bara tre sätt.

Kasta bort alla piller och mirakelkurer, träna anpassat och inse att hunger är en del av det hela.

Anatoli Grigorenko, PhD

Leave a Reply