fbpx

Det finns ingenting som sänker en glädjefylld och hälsosam livsstil lika effektivt som skrämselpropaganda. Ni känner säkert igen rubrikerna: ”Om du äter x blir du fet, av y dör du i förtid”. Är du inte fysiskt aktiv är du slö, odisciplinerad, felprioriterande med mera.

Inspirationsdödarna

Hurtbullar och hälsofascister som hävdar att dom ”inspirerar” tenderar tyvärr att åstadkomma det motsatta. Den som inte tillhör gänget som åker Vasaloppet och cyklar Vätternrundan lägger sig i stället lätt på soffan och trycker i sig lite extra tröstenergi. Man kan ju ändå aldrig se sig själv som den där personen i glansiga tajts som springer milen före frukost.

Rätt metod?

Kan man då säga att skrämsel alltid sänker motivationen? Nej så enkelt är det förstås inte, ett barn som får stryk när han glömmer läxorna kommer sannolikt att se till att dom blir gjorda. Frågan är dock om det är rätt metod. Och om det inte är det, är det då rätt att skrämma folk till en hälsosam livsstil. Hur hälsosamt är det?

Rädsla och stress leder till fysiologisk utmattning och man riskerar att inte få den så viktiga återhämtningen. En glädjefylld och hälsosam livsstil behöver andra typer av motiverande insatser.

Vill du veta mer om hur du får Motivation till Mat och Träning?

Anmäl dig till föreläsningen på Ylab onsdagen 20/9 kl 17:30 där vi med helhet och vetenskap som grund reder ut vad du bör tänka på när du ska göra en förändring i livet. Välkommen!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: