fbpx

”Motivation är en process som påverkar de målinriktade beteendets riktning, uthållighet och kraft”.

Så säger en allmänt vedertagen definition. En annan tolkar motivation som ”att klargöra mål och mening” med viss anknytning till termen ”motiv”. Det ligger något i båda dessa tolkningar men finessen ligger i att bryta ned det akademiska till konkreta termer och vardagens verklighet.

Nyårslöftet

När vi står där på tolvslaget och avger vårt nyårslöfte fastställer vi oftast samtidigt ett mål. Det kan tex vara en linjär plan i stil med att ”jag ska äta 1000 kcal om dagen för att gå ner si och så mycket i vikt innan badsäsongen”.  Man tänker att man ska hålla ut ända fram till säsongstarten och med detta snåla (och mycket riskabla) energiintag får man nog säga att man går ut med full kraft.

Kraft, riktning och uthållighet

Men som ni säkert känner igen, någonstans på vägen, efter cirka 6-7 veckor, fallerar allt. Man ger upp och piskar sig själv genom att skylla på sin svaga karaktär. I verkligheten är projektet dömt att misslyckas. Kraft, riktning och uthållighet hänger samman och går man ut med för mycket kraft tappar man ofta fokus och riktning. Man håller helt enkelt inte ut.

Motivation stärks inte genom nyårslöften, strikta regler och hurrarop. I stället behöver man individanpassa kraften och riktningen (efter korrekt uppmätta värden) för att uthålligheten ska hänga med.

Vill du vet mer om individanpassad motivation som gör att du håller ända till målet?

Anmäl dig till föredraget Motivation för Mat och Träning på Ylab, onsdagen 20/9 kl 17:30.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: