fbpx

Pandemi

Under pandemin har Ylab gjort ett uppehåll för alla öppna föreläsningar men planerar att starta upp föredrag igen så snart sommarens nya covidvåg minskat. Under tiden kan du tipsa info@ylab.com om vilka föreläsningar du är intresserad av genom att kika på tidigare ämnen eller föreslå något eget inom hälsa, prestation och välmående. Två föredrag är redan planerade för i höst och om dessa kan du läsa nedan. 

Stärk din självbild

woman wearing black bra and white tank top raising both hands on top

Din syn på dig själv har en avgörande effekt på hur du uppträder och blir betraktad av andra. Att känna sig värdefull i grunden, det vill säga ha en god självkänsla innebär inte per automatik att självtilliten är god. Alltför många litar inte på sin förmåga att klara av okända miljöer och spontana händelser. Man kanske avstår från olika typer av sammankomster, drar sig för att tala inför folk eller prata alls utan att moderera i tanken vad man ska säga och recensera hur det föll ut i efterhand. 

Onsdagen den 12 oktober 2022 kl 17:30-18:30 på Ylab

Föredragshållare Yvonne Lin, MSc (Medicine magister, master i psykologi) är även utbildad i KBT och pedagogik vilket visar sig i föredraget som binder samman psykologiska teorier med hur det fungerar i den sociala verkligheten. Föredraget reder ut begrepp och presenterar tillvägagångssätt som gör oss tryggare i olika sociala kontexter. En djupare förståelse för ”våga visa vem du är” utlovas.

  • Var: Ylab, Artillerigatan 59 (i hörnet av Tyskbagargatan)
  • När: Onsdagen den 12 oktober 2022
  • Tid: 17.30-18.30 (med bubbel eller kaffe efteråt för den som vill)
  • Kostnad: Gratis för Ylabs medlemmar och en medföljande vän. 100 kr för övriga.

Ålderseffektiv träning 

yvonnelin_happyoldman

Oavsett om det gäller uthållighet, styrka, rörlighet, koordination eller balans så tar åldern ut sin rätt redan från 20-årsåldern. Men för den som tänker till och tränar smart kan prestationsförsämringar begränsas och framförallt gå långsammare. Hur man bygger upp och vidmakthåller sin funktionella förmåga är kärnan i det här föredraget där vetenskapliga rön och praktiska råd går hand i hand. 

Onsdagen den 16 november 2022 kl 17:30-18:30 på Ylab

Föredragshållare Anatoli Grigorenko, PhD (biomekanik och motorisk kontroll) gör en genomlysning av vanliga åldersförändringar som startar redan innan trettioårsåldern och hur dessa påverkar träning och prestationsförmåga. Flera nyttiga tips om smart träning för rätt ålder utlovas.

  • Var: Ylab, Artillerigatan 59 (i hörnet av Tyskbagargatan)
  • När: Onsdagen den 16 november 2022
  • Tid: 17.30-18.30 (med bubbel eller kaffe efteråt för den som vill)
  • Kostnad: Gratis för Ylabs medlemmar och en medföljande vän. 100 kr för övriga.

Anmälan via Ylabs hemsida nedan eller info@ylab.com

Följ Ylab på Facebook eller Twitter för att hålla dig uppdaterad om andra händelser på Ylab

Events och föreläsningar på Ylab

Tidigare Events

Fystester och testteori

Allt fler inser att individuella träningsprogram är en förutsättning för att få det resultat man eftersträvar. Om man vill gå steget längre än att utvärdera sin träning med subjektiv känsla hur det gått är mätning av prestationsförmågan ett måste. Men hur vet man vad man bör mäta och att man kan lita på mätresultaten? Men inte minst hur ska resultaten tolkas och ligga till grund för ett bra träningsupplägg?

Body Business & Bias

Ett föredrag om lurig marknadsföring och människans köpbeteende. Kanske har även du köpt pulver, piller eller prylar som du inte behövt? Eller kanske undrar du över vem man kan lita på i fråga om nyttigt eller ej? En humoristisk tillbakablick på fitness- och bantningsindustrins alla löften och utfästelser. Vem tjänar på det här? Ja det reder Anatoli Grigorenko, PhD (idrottsforskare) och Yvonne Lin, MSc.

Balans & Stabilitet

Balans och stabiliseringsförmåga är något vi alla behöver oavsett vi är motionärer eller elitidrottare. Golfaren, gymnasten, bollspelaren, skidåkaren behöver det men kanske är det när vi åldras som vi behöver det allra mest.

Anatoli Grigorenko, PhD har doktorerat inom biomekanik och motorisk kontroll. Han var tidigare verksam på BMC Karolinska Institute med just balansforskning. Dessförinnan arbetade han som forskare och tränare för elitidrottare i Sovjet. En vanlig missuppfattning är att balans och stabilitet är sak samma men så är inte fallet. Välkommen att lyssna på en av våra absolut främsta experter inom området. Från rehab till elit. Väl mött!

Balans för kroppen, själen och livet

Alla talar om den men var finns den? Balans arbete och fritid? Balans träning och återhämtning? Balanserad kost? Lär dig mer om hur du hittar din balans i tillvaron.

Yvonne Lin är medicine magister och har tillika en master i psykologi. Hon varvar därför psykologiska respektive fysiologiska teorier och principer inom områdena kost, träning och välmående. Konkreta praktiska tips utlovas.

Fakta och myter inom kost och träning

Nu är det dags för det spännande föredraget där vi reder ut bland fakta och myter inom kost och träning. Nya dieter har dykt upp på horisonten som tål att granskas, tveksamma bloggposter har kanske en mått av sanning i sig och hur ser det egentligen ut med sambanden mellan fet mat och övervikt? Eller socker och övervikt? Vilken kompetens har våra personliga tränare och inom vilka områden? Sedan tar föredragshållarna Anatoli Grigorenko, PhD och Yvonne Lin, MSc gärna emot dina frågor och funderingar.

Från psykisk ohälsa till psykisk hälsa

En av våra ungdomar tar livet av sig varje vecka. Man behöver inte säga mycket mer för att belysa allvaret i vår upplevda nedstämdhet som eskalerar både bland unga och vuxna. När psykisk ohälsa omnämns handlar det ofta om stress. Stress och sömn har fått ett mycket stort utrymme i såväl media som inom ramen för arbetsmiljö och vårdinsatser. Även utmattningsdepression omnämns med jämna mellanrum men hur skiljer man mellan en vanlig depression och en utmattningsdepression? Hur skiljer man mellan stress och ångest? Hur skiljer man mellan disciplinerad och tvångsmässig?

Ta rygg på ryggen

Ylab kallas i golfvärlden för ”ryggreparatörerna” vilket är en träffsäker beskrivning för det är just vad vi gör. Men i tillägg till det ser vi till att man inte får ont i ryggen (något som 80 procent av vår befolkning får). Fyrtio procent av befolkningen har problem med ryggen här och nu så det är minst sagt ett problem. JeanFrancois Englebert, MSc Legitimerad sjukgymnast samt idrottslärare med en master i båda från Université de Liège i Belgien är en av Ylabs medarbetare sedan femton år. Han är utbildad elittränare i friidrott, har en bakgrund som 400-meterslöpare på elitnivå och specialist på ryggar och den som håller i föredraget. Du får veta vad, varför och hur man ska tänka för att få en frisk rygg. Anmäl dig via länken nedan och läs länken för en av våra golfares erfarenhet här.

Fakta & Myter om träning, kost och hälsa

Vi är fullkomligt överösta med information om träning, kost och hälsa. Men hur skiljer vi mellan fakta och försäljningsargument? Är socker farligt? Är vatten ofarligt? Är avokado nyttigt och vad menas egentligen med nyttigt? Är mer träning bättre? Ger lätt träning ingenting eller någonting? Kan träning bli skadligt? Bör man skrota fredagsmyset till förmån för hälsosam löpning? Kom och lyssna på hälsovetaren Yvonne Lin och idrottsforskaren Anatoli Grigorenko i höstens sista föredrag.

Åldersanpassad Träning

De flesta vet att åldern tar ut sin rätt men få vet hur man bör träna som 50+. Det är inte bara att träna vad som helst och hur som helst utan nu om någonsin gäller det att göra rätt sak, på rätt sätt och i rätt omfång. Kom och lyssna på Anatoli Grigorenko, idrottsforskare och expert på hälsorelaterad träning. Tipsen du inte får missa.

Motivation för mat och motion

Vad är motivation? Vad påverkar den? Varför lyckas en del bättre och andra sämre med sina föresatser? Yvonne Lin, MSc i hälsa och psykologi reder ut begreppen och ger tips om hållbara upplägg.