fbpx

Jag var i 20-års åldern och hade just avslutat min morgonträning i en av Kinas parker när jag fick syn på en pensionär i vita byxor och t-shirt som plötsligt gjorde en rondat och hoppade ner i spagat. Förbluffad stod jag kvar och tittade på hur den här åldringen tränade rutiner med svärd, solfjädrar och käppar på ett sätt som jag aldrig sätt våra åldringar göra. På den tiden var det minnet av Bengt Bedrups TV program där pensionärerna vandrade runt stolar och töjde med handdukar den pensionärsträning som jag kände till.

Där och då funderade jag över hur man kunde hålla sig så ung och viril i den åldern. Jag funderade över vilken hemlighet som den kinesiske mannen bar på. Faktum är att det var just det som fick mig att komma tillbaka morgon efter morgon för att se miraklet och det ledde till att jag så småningom blev elev till Chang Yeng Chuen som han hette. Han levde tills han blev över hundra år gammal och den regelbundna träning som han genomförde 7 dagar i veckan var en anledning till att han höll sig så frisk (behövde inte ens glasögon). När jag frågade honom varför han tränade alla dagar och inte vilade ibland (något jag fått lära mig i skolan) sa han att det var nödvändigt med vila innan man fyllt 50 år.

Är det så? Fråga forskaren Anatoli Grigorenko när han föreläser om träning och åldrande på Ylab. Onsdag den 18/10 klockan 17.30-18.30 är kvällarnas kväll för dig som är över 30 (det är då utförsbacken börjar :)).  Anmälan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: