fbpx
+

Om metabolism och orsaker till låg ämnesomsättning

Ämnesomsättning, eller metabolism som det även kallas, är kort beskrivet de processer som omvandlar näringsämnen till energi. Näringen i det vi äter tas alltså upp, bryts ner, omvandlas och omsätts till energi och restprodukter som kroppen gör sig av med. Metabolismen får kroppens celler att växa och föröka sig och är därmed absolut nödvändigt för att vi ska kunna överleva och må bra.

Vad betyder hög respektive låg ämnesomsättning?

Det finns ett antal olika organ som styr metabolismen, framför allt sköldkörteln som reglerar ämnesomsättningens hastighet.

Hastigheten på ämnesomsättningen, eller den mängd energi som kroppen förbrukar över en viss tid – brukar man oftast mäta över 24 timmar. Den mängd energi som man förväntar sig att kroppen ska förbruka beror till största del på kroppssammansättningen, det vill säga fettfri vikt, kön och ålder.

Om man förbrukar mindre än den förväntade energimägden (baserad på parametrarna ovan – fettfri vikt, kön och ålder) brukar man säga att man har låg ämnesomsättning och förbrukar man mer är den – då säger man att ämnesomsättningen är hög.

Det är viktigt att komma ihåg att metabolismen kan skilja sig rätt mycket mellan olika människor, men två personer som har samma ålder, kön och kroppssammansättning bör ligga skapligt lika i sina värden.

Orsaker till låg ämnesomsättning

Varför har vissa personer lägre metabolism än andra? Som vi nämnt har kön, ålder och kroppssammansättning betydelse. Män har oftast en högre ämnesomsättning än kvinnor på grund av större muskelmassa. Likaså minskar metabolismen med åldern, både på grund av minskad muskelmassa samt minskad hormonell aktivitet.

Det finns även individuella och genetiska faktorer såsom aktivitet av det neuro-endokrina systemet som utsöndrar hormoner, som kan påverka metabolismen. Underfunktion av sköldkörteln, eller hypotyreos, är en diagnos som även bland annat förknippas med trötthet, frusenhet, nedstämdhet, låg puls och svårigheter att bli gravid. Obehandlat kan det i längden få allvarliga konsekvenser.

Livsstilsfaktorer såsom energiunderskott via bantning eller överdriven aktivitet / träning eller svält kan påverka sköldkörtelns funktion och få metabolismen att sakta ner. Detta är vanligt vid ätstörningar såsom anorexi och ortorexia atletika där svält, ibland kombinerat med hård träning, sätter kroppen i en nedbrytande tillstånd – katabol – med en minskande muskelmassa som följd.

Kan man öka sin ämnesomsättning?

Har man en diagnostiserad sjukdom såsom hypotyreos kan den behandlande läkaren skriva ut medicin som stimulerar sköldkörteln. Men även en frisk person kan öka sin ämnesomsättning genom att öka sin muskelmassa. En vanlig myt är dock att överviktiga personer oftast har långsam ämnesomsättning. Det förekommer naturligtvis, men oftast hänger övervikt ihop med helt andra saker och bör behandlas på annat sätt.

Mäta ämnesomsättning

Det finns flera sätt att mäta ämnesomsättning – de två vanligaste är direkt och indirekt kalorimetri. Direkt kalorimetri går ut på att man isolerar en person i en helt tätt kammare där man mäter värmeproduktionen. Denna metod kräver stora resurser och tid, och inte minst en stor testyta.

Vid indirekt kalorimetri mäter man däremot syrehalten i utandningsluften hos en person vid vila. Det är en metod med hög tillförlitlighet som dagligen används i forskningen, och är även en metod som vi använder på Ylab för att mäta ämnesomsättning.

En mätning tar cirka 30 minuter och kostar 1900 kronor. Du bör inte äta på 12 timmar inför mätningen och inte heller snusa/röka på två timmar innan. Läs mer om testet här eller boka tid direkt via länken under.

Läs om andra fysmätningar:

Vad är VO2max och hur mäter man det?

Bod Pod ”fettmätning”

+ Vad är Vo2max konditionstest?

Vad är VO2max och hur gör man ett VO2max-test?

Ett VO2max-test är enkelt uttryckt ett konditionstest som mäter hur mycket syre din kropp kan ta upp och utnyttja mätt i liter/min. Man kan säga att VO2max är en indikation på aerob kapacitet och värdet bör öka när ens konditionsnivå förbättras.

Varför ska man mäta VO2max?

Är du ute efter att förbättra din kondition är det, som med allt annat, viktigt att förstå utgångsläget för att sedan kunna följa upp om ditt träningsupplägg ger det resultat du förväntar dig. 

Ett VO2max-test visar under vilket tröskelvärde du bör ligga för att undvika ansamling av mjölksyra, vilket är viktigt för prestationen. Dessutom ger testet en angivelse på olika intervaller där du bör ligga när du tränar. Intervallernas intensitet är olika berodende på dina träningsmål och ska självfallet även kopplas till hur längden på träningspassen.

Vad är ett normalt VO2max-värde?

Faktorer som kön, ålder, kroppsstorlek och träningsnivå påverkar VO2max-värdet. För att få en mer rättvisande bild anger man därför oftast värdet i ml syre/min/kg. Vad som är ett “bra” värde beror naturligtvis på vad det är du vill uppnå. För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg. 

Vad är VO2max vs submaximalt test?

Du kan själv välja om du vill göra ett maxtest eller ett submaximalt test. Ett submaximalt VO2max-test kan vara rätt om du inte vill eller kan utföra en maximal arbetsinsats. Testet utförs oftast på cykel, och utifrån ökning av syreupptaget och pulsen vid stegring av belastning beräknar man VO2max. Submaxtest är inte lika fysiskt och mentalt krävande, vilket kan vara en fördel om man inte gjort några former av tester tidigare. 

Vid maxtest mäter man samma variabler men belastningen stegras upp till nivå då man klarar inte av längre att fortsätta arbete (cykla eller löpa). 

Hur går testerna till?

Vo2max test

Ett max- eller submaxtest genomförs företrädesvis på en träningscykel där du arbetar i 17-18 minuter. Belastningen ökar gradvis genom att motståndet ökar, vilket anpassas till din fysiska status.
Du har ett pulsband och en andningsmask på dig som är kopplad till en mätare, Fitmate MED från Cosmed. Genom att jämföra syrehalten i rummet med utandningsluften, kan mätaren under testet sedan räkna ut syreförbrukningen. Maxtest kan även utföras på löpband, men det görs i första hand på elitidrottare då risken att falla är större när man springer på full kapacitet med mjölksyra i kroppen. 

+ Ylab kund

”Jag är så tacksam över att jag hittade till Ylab!”

En period i livet var det bara två saker i som jag såg fram emot och det första var träningen på Ylab på tisdag morgon med Frasse kl. 07:00. Den andra saken var Ylab träningen på torsdag kväll kl. 19:00.

Det var en tung period i livet när jag hade väldiga nervsmärtor från både rygg och nacke. Jag tog starka smärtstillande mediciner och pendlade hela tiden på gränsen till utmattning. Jag var också väldigt rädd för att arbetsgivaren skulle upptäcka mitt tillstånd och gör sig av med mig. När arbetsdagen var slut och jag hållit skenet uppe var jag helt slut mentalt och mer eller mindre rasade ihop men klev upp på morgonen och pendlade ca 1,5 timmar, enkel resa. På tisdagarna och släpade mig till Ylab på Drottninggatan och blev alltid mött av en strålande belgare som heter Frasse. Jag kom ditt som ett vrak och gick därifrån med mindre värk men härlig känsla i kroppen och jag visste att det skulle kännas ännu bättre efter torsdagskvällens träning. Frasse gjorde vad han kunde för att peppa och motivera mig till att utvecklas på den låga nivån jag befann mig på då. Han var inte bara min PT utan en fantastisk samtalspartner som alltid fick mig på bra humör och fick mig att känna mig bättre till mods varje gång. 

Det jag är mest nöjd över är att jag fortsatt att gå på Ylab även när allt vände och jag började må bättre mycket tack vare träningen på Ylab. Charlie som jag har som PT idag utmanar mig varje gång att ta nya steg och han kommer ihåg allt vi pratat om tidigare och har ett genuint intresserad av hur jag mår. Ibland känns det nästan som han har bättre koll på min kalender och mitt liv än jag själv har.

Det som har slagit mig de senaste åren på Ylab att du är inte bara en kund utan en del av familjen. En familj med ett genuint engagemang och intresse av att hjälpa och bidra till allas utveckling och välmående oavsett på vilken nivå du befinner dig när du börjar. Jag är oerhört tacksam över att jag en gång hittade hit, jag känner mig verkligen hemma på Ylab och jag ser alltid fram emot veckans energikick när jag får träna med Charlie, måndag kl. 19:00. 

Jag har gått på Ylab i många år och jag kommer att fortsätta gå där i någon form så länge jag själv kan bestämma över mitt liv. 

Michael Dömstedt

+ Vinterträning för golfare

Vinterträning för golfare

Av: Charlie Lagerhem

När solen tittar ut framåt våren och banorna öppnar börjar det klia i golfnerver över hela landet. Klubbor åker fram och rancherna fylls av rostiga svingar, ofta tar det några rundor innan allt är på plats igen. Men man kan vinna mycket på att hålla igång under de kalla månaderna, både för att undvika skador, komma igång snabbare och för att få en bättre säsong överlag. Här kommer några tips på vinterträning som vässar svingen.

Skadorna som kan förstöra säsongen

De första rundorna på våren är oftast ganska kylslagna och går man ut och smackar på för fullt finns det risk för skador. Något av det allvarligaste som kan hända är att ryggen går sönder. Det är kanske inte den mest sannolika skadan, men en trasig rygg får väldigt stora, negativa konsekvenser. Andra vanliga skador är axlar, nacke, höfter, knän och handleder. Framför allt ska man vara uppmärksam på tidigare skador och se till att de är under kontroll när man ger sig ut på banan.

Träna bålstyrka, stabilitet & rörlighet

Det första du bör tänka på under vintern är att hålla igång styrkan och stabiliteten i bålen samt rörligheten i kroppen. Rörligheten är någonting som ofta underskattas, framför allt hos män, men för att få till en bra sving är det väsentligt att kunna rotera ryggen och röra armarna fritt. Bålstyrkan är förstås också viktig för att få tryck i svingen, men med god rörlighet kan du även utnyttja muskelkraften bättre. Forskning visar att kvinnor ofta behöver träna upp bålstyrkan medan just rörligheten är någonting som män bör fokusera mer på.

När du har en tillräckligt bra grundstyrka kan du fortsätta att jobba med explosivitet och mer komplexa övningar som till exempel involverar rotationer och stabilitet. Allt för en friare och snabbare sving och för att undvika skador när säsongen väl kickar igång.

…men även kondition!

Glöm inte konditionen! När du blir trött kommer koncentrationen att stryka på foten och en golfrunda kan lätt innebära en promenad på över en mil. Du behöver kanske inte träna som inför ett maraton, men en lagom dos konditionsträning under vintern kommer ge dig bättre förutsättningar för en fokuserad runda.

Den första rundan

När du väl står där i den kyliga vårluften, redo för säsongens första runda, finns det några saker att tänka på för att undvika skador. Först och främst behöver du se till att vara välklädd. Hur härlig vårsolen än kan kännas är det ofta inte särskilt varmt i luften och kalla muskler är mer utsatta för skador.

Se sedan till att du kör en strukturerad uppvärmning där du jobbar igenom höft, axlar och rygg innan du sätter igång med svingarna.

Bilderna nedan ger några förslag på lämliga övningar.

Och ta det lugnt första rundan, även om du har tränat på gymmet under vintern är kroppen inte van vid de golfspecifika rörelserna och behöver att komma igång i lagom takt.

Andra vintertips för golfare

Utnyttja reorna under lågsäsongen och köp fjolårets bollar! Om du kan undvika att köpa bollar under säsong kan du spara många hundralappar.

Ett annat bra tips är att prova ut nya klubbor i slutet av säsongen. Det är då svingen är som bäst och du har större förutsättningar att få rätt klubbor om du provar ut i en simulator, i till exempel ett golfvaruhus.

Slutligen, har du möjlighet att åka på någon golfresa under vintern är det guld värt, både för den fysiska och mentala formen. Att avnjuta ett glas rioja efter en runda i södra Spanien gör underverk för frusna och stressade, nordiska vintersjälar.

Även om du inte kan nyttja ditt golfklubbsmedlemskap under vinterhalvåret finns det mycket du kan göra för att förbereda din livs bästa säsong. Vill du ha personliga tips och ett träningsupplägg som hjälper just din sving att blir bättre och snabbare? Boka en wellnessanalys på Ylab idag.

Referenser

Gordon B, Moir G, Davis S, Witmer C, Cummings DM. An investigation into the relationship of flexibility, power, and strength to club head speed in male golfers. J Strength Cond Res. 2009;23(5):1606–10.

Torres-Ronda L, Delextrat A, Gonzalez-Badillo JJ. The relationship between golf performance, anthropometrics, muscular strength and power characteristics in young elite players. Int Sports Med J. 2014;15(2):155–64


Om författaren
Charlie Lagerhem, coach på Ylab

Charlie Lagerhem, MSc och coach på Ylab, har en magisterutbildning i idrottsfysiologi från Sverige och Australien där han gick sin högre utbildning. Charlies specialitet och huvudinriktning är fysisk prestationsförmåga. Charlie är en inbiten golfare och mångfacetterad fysiolog med en personkännedom utöver det vanliga. Charlie brinner för fotboll och elitidrott.

Yvonne Lin intervju om kroppshets i Sveriges Radio

Nu har kroppshetsen nått gravida kvinnor. Socialstyrelsens nya riktlinjer för kost och fysisk aktivitet varnar gravida kvinnor för kraftig övervikt, sjukdomar och konsekvenser för barnet. En del barnmorskor propagerar för amning för att undvika att barnet blir överviktigt. Bloggerskor visar sina magrutor någon enstaka vecka efter förlossningen. Ett ortorektiskt samhälle har även fått gravida att banta av rädsla.

Yvonne Lin intervjuas i Sveriges Radio P4 idag 15.00 med anledning av 1177 och Socialstyrelsens nya riktlinjer för fysisk aktivitet och gravida.

Events på Ylab

Våra populära föredrag fortsätter

Våra 45 minuter långa föredrag med bubbel och eftersnack fortsätter under hösten. Nästa föredrag handlar om konsten att finna balans i tillvaron. Du anmäler dig och följer kommande föredrag här.

Balans – kroppen, själen och livet

Onsd 21 november kl 17:30-18:30 på Ylab

Alla talar om den men var finns den? Balans arbete och fritid? Balans träning och återhämtning? Balanserad kost? Lär dig mer om hur du hittar din balans i tillvaron.

Yvonne Lin är medicine magister och har tillika en master i psykologi. Hon varvar därför psykologiska respektive fysiologiska teorier och principer inom områdena kost, träning och välmående. Konkreta praktiska tips utlovas.

+

Full fart när affärsnätverket BNI gästade Ylab!

Det blev en helkväll på Ylab när ett gäng härliga BNIare gästade Ylab. Från nyfikna frågor om Ylabs forskning i testrummet, till prova-på träning med reforemer och cadillac, lek och spel. Vi hann även med en session Qigong och slutligen bubbel och mingel. Allt i sann Ylab-anda: Helhet och Vetenskap. För visst kan man kombinera träning med lek, bubbel och österländsk filosofi!

Här kommer några bilder från det glada gänget. Tack för att ni kom, vi ser fram emot fler kvällar som denna!

Vetenskapligasdiskussion och nyfikna frågor om Ylabs forskning i mätrummet

Prova på träning med ”Reformer” och ”Cadillac”

Avslutande bubbel och mingel

Så många skratt och härliga diskussioner som alltid med det här gänget. Tack för att ni kom!

 

Föredrag Fakta och Myter

Onsdagen den 30 maj klockan 17.30 – 18.30 är det dags för föredrag om fakta och myter inom kost och träning. Den här gången belyser vi bland annat hur socker och fett har samband med övervikt runt om i världen. Men vi kommer även att se närmare på friskvårdsbranschen och några bloggposter.

Anatoli Grigorenko, PhD leder föredraget tillsammans med fler Ylabbare.

Mer information och anmälan finner du här:

Info föredrag

SVT besöker Ylab

SVT Nyheter besökte Ylab med anledning av den alarmerande ökningen av Ortorexia Atletika, fixering nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Planerad sändningstid är söndag den 29 april. Några av Ylabs kunder intervjuades i inslaget.

Chatt Landet Ätstörd

Idag mellan 13 och 14 chattar Yvonne Lin för Aftonbladet med anledning av serien Landet Ätstörd. Ylab har arbetat med fenomenet Ortorexia Atletika i drygt 15 år. Tillståndet karakteriseras av en fixering vid nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Yvonne Lin och Anatoli Grigorenko är författare till boken Ortorexi utgiven av SISU bokförlag.

https://tv.aftonbladet.se/abtv/programs/landetatstord

Föredrag på Ylab våren 2018

Föredrag på Ylab våren 2018

Ylab fortsätter med sina populära föredrag under våren. Först ut den 21 februari är föredraget ”Ta rygg på ryggen” där ryggexperten och 400 meterslöparen Jean Francois Englebert ger tips och råd för hur du får en frisk och stark rygg. Den 18 april hålls föredraget av hälsovetaren Yvonne Lin under titeln ”Från psykisk ohälsa till psykisk hälsa”. Sist ut den 30 maj är föredraget ”Fakta och Myter om kost och träning” med idrottsforskaren Anatoli Grigorenko. Läs mer här.

+

Energi från Adamo

I år blir det Amelia Adamo som hälsar alla välkomna tillbaka efter julhelgerna. Hon hoppar högt av glädje för att Ylab öppnar igen så att träning och fika kan återupptas. För vem vill vara på en varm badstrand när man kan svettas på annat håll…..