Events på Ylab

Våra populära föredrag fortsätter

Våra 45 minuter långa föredrag med bubbel och eftersnack fortsätter under hösten. Nästa föredrag handlar om konsten att finna balans i tillvaron. Du anmäler dig och följer kommande föredrag här.

Balans – kroppen, själen och livet

Onsd 21 november kl 17:30-18:30 på Ylab

Alla talar om den men var finns den? Balans arbete och fritid? Balans träning och återhämtning? Balanserad kost? Lär dig mer om hur du hittar din balans i tillvaron.

Yvonne Lin är medicine magister och har tillika en master i psykologi. Hon varvar därför psykologiska respektive fysiologiska teorier och principer inom områdena kost, träning och välmående. Konkreta praktiska tips utlovas.

+

Full fart när affärsnätverket BNI gästade Ylab!

Det blev en helkväll på Ylab när ett gäng härliga BNIare gästade Ylab. Från nyfikna frågor om Ylabs forskning i testrummet, till prova-på träning med reforemer och cadillac, lek och spel. Vi hann även med en session Qigong och slutligen bubbel och mingel. Allt i sann Ylab-anda: Helhet och Vetenskap. För visst kan man kombinera träning med lek, bubbel och österländsk filosofi!

Här kommer några bilder från det glada gänget. Tack för att ni kom, vi ser fram emot fler kvällar som denna!

Vetenskapligasdiskussion och nyfikna frågor om Ylabs forskning i mätrummet

Prova på träning med “Reformer” och “Cadillac”

Avslutande bubbel och mingel

Så många skratt och härliga diskussioner som alltid med det här gänget. Tack för att ni kom!

 

Föredrag Fakta och Myter

Onsdagen den 30 maj klockan 17.30 – 18.30 är det dags för föredrag om fakta och myter inom kost och träning. Den här gången belyser vi bland annat hur socker och fett har samband med övervikt runt om i världen. Men vi kommer även att se närmare på friskvårdsbranschen och några bloggposter.

Anatoli Grigorenko, PhD leder föredraget tillsammans med fler Ylabbare.

Mer information och anmälan finner du här:

Info föredrag

SVT besöker Ylab

SVT Nyheter besökte Ylab med anledning av den alarmerande ökningen av Ortorexia Atletika, fixering nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Planerad sändningstid är söndag den 29 april. Några av Ylabs kunder intervjuades i inslaget.

Chatt Landet Ätstörd

Idag mellan 13 och 14 chattar Yvonne Lin för Aftonbladet med anledning av serien Landet Ätstörd. Ylab har arbetat med fenomenet Ortorexia Atletika i drygt 15 år. Tillståndet karakteriseras av en fixering vid nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Yvonne Lin och Anatoli Grigorenko är författare till boken Ortorexi utgiven av SISU bokförlag.

https://tv.aftonbladet.se/abtv/programs/landetatstord

Föredrag på Ylab våren 2018

Föredrag på Ylab våren 2018

Ylab fortsätter med sina populära föredrag under våren. Först ut den 21 februari är föredraget “Ta rygg på ryggen” där ryggexperten och 400 meterslöparen Jean Francois Englebert ger tips och råd för hur du får en frisk och stark rygg. Den 18 april hålls föredraget av hälsovetaren Yvonne Lin under titeln “Från psykisk ohälsa till psykisk hälsa“. Sist ut den 30 maj är föredraget “Fakta och Myter om kost och träning” med idrottsforskaren Anatoli Grigorenko. Läs mer här.

+

Energi från Adamo

I år blir det Amelia Adamo som hälsar alla välkomna tillbaka efter julhelgerna. Hon hoppar högt av glädje för att Ylab öppnar igen så att träning och fika kan återupptas. För vem vill vara på en varm badstrand när man kan svettas på annat håll…..

Julefrid i Juletid

Tyvärr är det långt ifrån alla som kan glädjas under julhelgerna på det sätt som alla borde ha rätt till. Under senare år har information om allt vi inte borde äta förstört mycket av den trevliga julmatens berättigande. Fokus har hamnat på vad vi äter, eller snarare att vi inte borde äta det vi äter, istället för fokus på det trevliga i att äta gott och umgås.

Julafton infaller en gång per år och nyårsafton likaså. Låt oss lägga alla skuldkänslor på hatthyllan och inse en gång för alla att överätning vid ett par tillfällen inte leder till viktuppgång. Ständiga förmaningar, självförberåelse och skuldkänslor är betydligt värre för vår hälsa. Så låt oss göra jul- och nyårshelger till en välkommen fest efter ett helt års arbete.

Gott Nytt År säger vi på Ylab och välkommen tillbaka efter Trettondagshelgen. Fram tills dess – låt oss skratta som tomten och bara må bra helt enkelt.

Sockerberoende saknar vetenskapligt stöd

Efter genomgång av vetenskapliga studier gällande sockerberoende, ett begrepp som fått fäste i media och samhälle, kommer Margaret L. Westwater, Paul C. Fletcher, Hisham Ziauddeen fram till följande slutsats;

Med tanke på bristen av bevis som stöder sockerberoende argumenterar vi mot ett för tidigt införlivande av termen “sockerberoende” i vetenskaplig litteratur och allmänna riktlinjer

Är du nyfiken och vill veta mer om den här State of the Art studien om sockerberoende? Är du intresserad av att få veta mer om fakta & myter inom kost och träning? Då är du välkommen till Ylabs sista föreläsning för året som går av stapeln:

Tid: Onsdag den 29 november 17.30 – 18.30

Plats: Ylab, Artillerigatan 59 

Föreläsare: Anatoli Grigorenko, PhD Yvonne Lin MSc

Info/anmälan:  

+ tips för bättre sömn

14 tips för bättre sömn

Svårt att sova? Du är inte ensam. Enligt stressforskningsinstitutet har ca 25% sömnproblem mer än en gång i veckan. Värst drabbade är kvinnor 45-64 år.

Sömnsvårigheter kan bero på en mängd olika saker, vanligast är smärta och värk, stress, toalettbehov och buller. Oregelbundna sovtider, koffein- och alkoholkonsumtion sent på dagen och stress nära inpå sänggåendet är andra vanliga orsaker, liksom externa faktorer såsom en snarkande partner, småbarn som vaknar under natten eller skiftarbete.

Så vad kan du göra för att slippa ligga vaken timmar i sträck eller vakna upp mitt i natten? Här kommer 14 konkreta tips som du kan börja med idag.

1. Ta det lugnt med alkoholen

Även om det kan kännas lättare att somna in efter ett glas vin eller två blir sömnen tyligare och återhämtningen sämre.

2. Träna regelbundet

Men ta det lugnt sent på kvällen så att du får minst en timma att komma ner i varv innan det är läggdags.

3. Gå inte till sängs på fastande mage

När kroppen kommer in i negativ energibalans under natten kommer den att vakna. Ett lättare mål, såsom fil eller en smörgås, är ett bra val om du känner dig hungrig på kvällen. Undvik svårsmält mat nära inpå sänggåendet.

4. Begränsa kaffe och energidrycker

Alla uppiggande drycker som intas i stora mängder eller sent under dagen, kaffe, te eller energidrycker, kan göra det svårt att somna.

5. Mörklägg

Rullgardiner under sommarens ljusa månader hjälper kroppen att förstå att det är läggdags.

6. Ta bort all elektronik från sovrummet

Särskilt mobiler, paddor, laptops och annan interaktiv utrustning.

7. Justera rumstemperaturen

18 grader är perfekt för en natts god sömn.

8. Dimma ljuset

Att läsa är ett bra sätt att komma ner i varv, men dimma gärna ner ljuset så somnar du lättare.

9. Vänd bort väckarklockan

Eftersom du redan tagit bort mobilen från sovrummet har du troligen en gammal hederlig väckarklocka vid sängen. Vänd bort urtavlan så att du inte ser tiden, så undviker du oro när/om du vaknar till.

10. Kliv upp vid samma tid

Försök hålla ungefär samma tider under helgen så ställer din biologiska klocka lättare in sig. Om du inte har underskott på sömn under veckan som du behöver sova in naturligtvis.

11. Papper och penna på sängbordet

Ett bra knep är att skriva ner allting som snurrar i huvudet, såsom morgondagens todo-lista och annat som dyker upp innan du somnar. Det gör det lättare att komma till ro.

12. Inrätta en kvällsrutin

Det kan till exempel vara att äta kvällsmat på en viss tid, successivt sänka belysningen i tv-rummet eller koppla av innan läggdags.

13. Testa power-naps

Om du sover mindre än 7 timmar per dag (eller 9 om du är tonåring), kan en 20-30 minuters power-nap under dagen underlätta. Men var försiktigt så att tupplurerna inte blir längre än så.

14. Tai chi innan läggdags

Lär dig några enkla övningar för avspänning. Fem minuter innan sänggående är allt du behöver.

Sov gott!

En 80-årig mästare

Jag var i 20-års åldern och hade just avslutat min morgonträning i en av Kinas parker när jag fick syn på en pensionär i vita byxor och t-shirt som plötsligt gjorde en rondat och hoppade ner i spagat. Förbluffad stod jag kvar och tittade på hur den här åldringen tränade rutiner med svärd, solfjädrar och käppar på ett sätt som jag aldrig sätt våra åldringar göra. På den tiden var det minnet av Bengt Bedrups TV program där pensionärerna vandrade runt stolar och töjde med handdukar den pensionärsträning som jag kände till.

Där och då funderade jag över hur man kunde hålla sig så ung och viril i den åldern. Jag funderade över vilken hemlighet som den kinesiske mannen bar på. Faktum är att det var just det som fick mig att komma tillbaka morgon efter morgon för att se miraklet och det ledde till att jag så småningom blev elev till Chang Yeng Chuen som han hette. Han levde tills han blev över hundra år gammal och den regelbundna träning som han genomförde 7 dagar i veckan var en anledning till att han höll sig så frisk (behövde inte ens glasögon). När jag frågade honom varför han tränade alla dagar och inte vilade ibland (något jag fått lära mig i skolan) sa han att det var nödvändigt med vila innan man fyllt 50 år.

Är det så? Fråga forskaren Anatoli Grigorenko när han föreläser om träning och åldrande på Ylab. Onsdag den 18/10 klockan 17.30-18.30 är kvällarnas kväll för dig som är över 30 (det är då utförsbacken börjar :)).  Anmälan.

Balansera åldrandet

Människan har ett mycket intimt och personligt förhållande till åldrandet. Fysiologiska tecken börjar märkas redan från 30 års ålder… Oundvikligen åldras vi alla men hur vi åldras beror på det fysiologiska arvet, miljö och inte minst på livsstil.Orange-on-blue-steps-blog-size.png

Rörlighet, kondition, styrka, balans, koordination – dvs alla fysiska kapaciteter påverkas starkt av ålder. En gråhårig person 60+ som sätter sig i spagat, lyfter mer än sin kroppsvikt, eller kan konkurrera med 25-åringar i kondition är en ytterst ovanlig syn.

Människans förmåga att upprätthålla en god balansförmåga, för att ta ett exempel, är komplex och engagerar flera sinnen och delar av hjärnan. Syn, vestibulära apparaten samt alla känsloorgan som finns i muskler, skelett och hud (proprioceptorer) samverkar för att ge information om kroppens position till hjärnan. Hjärnan sköter i sin tur den anspänning och avslappning i muskler som behövs för att hålla kroppen i balans. När denna komplexa samverkan fungerar, har vi ytterst lite problem med balansen. Vi tar den ofta för givet fram tills den dag då åldern börjar göra sig påmind och vår förmåga försämras.

När och hur mycket vår balans och andra funktioner påverkas av åldrandet får du höra med om på kommande föreläsning om träning och åldrande. Onsdagen den 18 oktober klockan 17.30 – 18.30 är du välkommen att lyssna till Anatoli Grigorenko, PhD som är forskare och specialist inom såväl hälsorelaterad som prestationsinriktad träning. Anmälan gör du under fliken Om Ylab/ Aktiviteter på ylab. Anmälan.