Nu öppnar Ylab Wellcare sin första filial, närmare bestämt på Gamla Rådstugugatan 30 i det charmiga området Knäppingsborg. Det är ett minilabb, det vill säga, något mindre än flaggskeppet på Artillerigatan 59 i Stockholm men med samma kvalitet och tjänster. Ylab är specialister på att balansera kost, träning och mentala komponenter.
Ylab Norrköping
Mätningar Precis som i Stockholm kan du boka olika mätningar exempelvis komplett wellnessanalys, allmänna fysmätningar, idrottsspecifika mätningar, fettmätning med Bodpod eller mätning av din ämnesomsättning. https://ylab.com/fysiologiska-tester/
Fettmätning med Bodpod
Wellcareprogram Nu har du som bor i Norrköping med omnejd möjlighet att prova wellcare, kärnan i Ylabs framgång. Individdesignade helhetsprogram” för dig som vill ha mätbara resultatförbättringar på din hälsoinvestering, oavsett om det gäller förbättring av välmående eller prestationsförmåga. https://ylab.com/boka-wellnessanalys/
Idrottskomplettering Norrköping är en idrottsstad så vad passar väl bättre än Ylabs högteknologiska mätutrustning? Dessutom högutbildade testledare och coacher som förutom Master och PhD examina själva kommer från elitidrott. Ylab gör kravanalyser, designar idrottsmätningar och coachar aktiva med kompletteringsträning och/eller idrottsterapi. Målet är att förbättra den aktives prestationsförmåga.
Testlabb Ylab Norrköping
Ortorexi Ylab har sedan 2001 tillhandahållit behandling för personer som drabbats av Ortorexia atletika, fixering vid ”nyttiga” livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. EED-12 är en erfarenhetsbaserad metod som även erbjuds i Norrköping. Metoden integrerar utbildning, kost-, träning- och beteendereglering. Mätning, träning och psykoterapi går hand i hand. https://ortorexi.nu/
Exklusiv träning I likhet med i Stockholm erbjuder Ylabs minilabb exklusiv personlig träning för nyckelpersoner som har begränsat med tid. Eller av annan anledning vill ha topptränare med akademisk utbildning och hög kompetens inom träning. Oavsett vilket nivå du startar på kan Ylab förbättra din prestationsförmåga om du ger oss en timme i veckan. Start från rehab, motion eller elitnivå.
Välkomna till Ylab Norrköping efter Trettondagshelgen! Du bokar dina mätningar under fliken Hälsomätningar där du kan välja Norrköping.
Det är inte ovanligt att vara trött, känna sig svag i musklerna, ha svårigheter med andning, eller helt enkelt inte ha ork efter covid-19. Du behöver inte heller ha varit svårt sjuk för att uppleva dessa symptom efter tillfrisknandet.
Vad är långtidscovid eller postcovid?
Postcovid är ett tillstånd då man har kvarstående symptom av covid-19, så kallade långtidsbesvär, men ingen pågående infektion. Vi vet idag att covid-19 angriper flera fysiologiska system i kroppen och kan orsaka långvarig:
Trötthet
Fokuseringssvårigheter
Försämrat arbetsminne
Andningssvårigheter och andfåddhet (nedsättning av respiratoriska funktioner)
Lågt blodtryck (nedsättning av hjärt- och kärlfunktioner)
Problem med koordination, balans (nedsättning av neuromuskulära funktioner)
Det är ännu oklart hur många som lider av långtidscovid i Sverige, men vi kan titta på andra länders data för att få en aning om den siffran. I Storbrittanien, exempelvis, estimerar forskarna att 2,4% av populationen (ungefär 1,5 miljon människor) har symptom av postcovid fyra veckor efter tillfriskandet.
Behandling av postcovid
Personer med långtidscovid har olika symptom, varför behandlingen också skiljer sig från person till person.
Vi arbetar alltid med individanpassade träningsprogram och således skräddarsyr vi alltid behandlingsplanen efter individens behov och mål. Behandlingsplanen är multidisciplinär och tas fram efter utförliga tester som mäter både din dagens fysiska status men även ditt mentala tillstånd.
Träning på Ylab
När du tränar hos oss har du en fast tid varje vecka med en coach, vilket kan kombineras med hemmaövningar eller andra uppgifter förmedlade via vår plattform Wellcare On-Line. Beroende på dina postcovid-symtom väljer vi övningar och anpassar belastningsnivåer för kardio-respiratoriska systemet (andning och hjärta) och/eller det neurala systemet. Våra coacher har omfattande akademisk utbildning och idrottsbakgrund samt mångårig erfarenhet av att hjälpa människor må bättre och bli av med smärta, så du kan känna dig trygg i deras händer. Du kan läsa mer om vår personal här .
Vi har mätutrustning på plats för att mäta lungkapacitet, syresättning, styrka, besluts- och reaktionsförmåga med mera, och följer upp dessa värden regelbundet under behandlingsprocessen samt efter genomfört program.
I vår stora träningslokal på Artillerigatan 59 finns träningsutrustning speciellt anpassad för träning som passar postcovid. Vi erbjuder även terapi för den som behöver det.
Hur kommer jag igång?
Du börjar med att boka en Wellnessanalys – en helhetsmätning som hjälper oss att identifiera och konkretisera dina behov. Vi går genom resultaten tillsammans med dig och sätter mätbara mål, som ligger till grund av din individuella behandlingsplan. Du bestämmer först då om du vill påbörja behandling hos oss.
Boka Wellnessanalys direkt via länken nedan eller hör av dig med frågor till info@ylab.com eller 08-342700.
Vad kan man göra åt ryggvärk? Tyvärr är du inte ensam. Onda ryggar var ett av västvärldens största bekymmer under förra seklet. Arbetsmiljöverket rapporterade att var tredje sysselsatt person hade ont i ryggen efter minst en arbetsdag i veckan (2019). Att majoriteten av anställda har arbetat hemifrån sedan mars 2020 har inte hjälpt saken heller.
Varför får man ryggont?
Rygg är en komplex apparat bestående av kotor, diskar, leder, muskler, ledband och kurvor. Alla dessa element hänger samman i ett imponerande maskineri. Tack vare den kan vi stå upprätt, böja oss, sträcka oss, hoppa, springa, med andra ord allt som vi tar för givet tills den dagen då något inte längre fungerar. Den dagen då du plötsligt får ont i ryggen.
Vart ska du vända dig då för att må bättre igen? Det ska vi reda ut med hjälp av vår forskningsansvarige och guru i biomekanik Anatoli Grigorenko (PhD) samt vår ryggexpert Jean-François (MSc).
Ryggraden
Låt oss börja med anatomi. Ryggraden består av 33 kotor och 23 diskar som sitter mellan kotorna. Därför kan vi böja oss framåt, bakåt, åt sidan och vrida oss runt, utan att kotorna skaver mot varandra. När vi böjer oss framåt glider kärnan i disken lite bakåt och när vi böjer oss bakåt glider kärnan något fram. När vi vrider ryggen vrider sig även disken:
En normal ryggrad är mjukt kurvad, vilket är till för att dämpa belastningen mellan kotorna och för att se till att ryggen kan röra på sig. Alldeles för kraftiga kurvor kan leda till problem. Här listar vi de vanligaste:
kurvor i ländryggen kallas hyperlordos eller svank, se exempel 2
kurvor i nacken med huvudet framåtskjutet och puckelformad böj i bröstryggen kallas kyfos, se exempel 3
när ryggraden i stället skevar åt sidorna som på bilden pratar man om skolios
Diskarna
En disk är en liten kudde som består av en geleaktig kärna (nucleus) omringad av en fibrös ring (annulus fibrosus). I takt med att man blir äldre minskar kärnans kapacitet att bibehålla vatten som leder till att diskarna bli komprimerade och dämpningskapaciteten minskar. När trycket blir så hårt att disken spricker har man ett fullt utvecklat diskbråck.
Komprimering av diskarna sker alltså naturligt med åldern. Är man i 40-50-årsåldern har disken sjunkit ihop med 25 % och vid 75 år har man i regel endast halva diskens höjd kvar. Detta, i kombination med att kurvorna blir större och fotvalven sjunker ihop, är anledningen till att man ofta blir några centimeter kortare på äldre dar.
Kan man slippa diskbråk?
Ett slag eller kraftig ansträngning kan utlösa diskbråk, men det finns fler möjliga orsaker. Oftast är disken redan på bristningsgränsen och ju äldre man är desto mindre behövs det för att disken ska gå sönder.
För att slippa diskbråk borde du undvika allt för stort tryck mot diskarna, vilket uppstår vid vissa rörelser. Det är därför oerhört viktigt att utöva övningar på rätt sätt om du tränar på egen hand (hos oss tränar du alltid med en personlig coach som ser till att tekniken sitter).
När du ligger utsätts ryggen för endast 25% av det tryck du får jämfört med när du står. Sittandes med rak rygg innebär 40% mer tryck jämfört med stående position. Sitter du ofta framför datorn framåtböjd eller nedsjunken i en stol? Då utsätter du ryggen med hela 85% mer tryck. Vill du spara på diskarna och jobba så ergonomiskt som möjligt ska du alltså helst ligga ner, vilket kan vara problematiskt på jobbet men går nog bra på hemmakontoret, stå upp samt sitta rakt på en ergonomiskt anpassad stol.
Rätt träning för ryggen
Den bästa medicinen mot ont i ryggen är rätt typ av träning, för det värsta du kan göra mot din rygg är fel typ av träning. Eftersom ryggen är så komplex och vi alla är olika finns det (tyvärr) inte “one exercise fits all”. Så när veckotidningarna listar ”5 rörelser som är bra för ryggen” eller din vän tipsar om den fantastiska övningen som den fick av sin fysioterapeut är sannolikheten att den passar just dig ganska liten.
Att kunna bibehålla enbra hållning i vardagen som alla vet är viktigt, och det jobbar man med genom stabiliseringsträning där musklerna håller leden i en viss position.
Gör du situps för att stärka upp bålen? Den övningen passar inte alla och kan vara kontraproduktiv och agera som ryggdödaren. När du rullar upp från golvet i en situp utsätter du kotor och diskar för ett enormt tryck. Det finns väldigt många bättre övningar som kan anpassas till din styrka, balans och rörlighet – till exempel, pilatesövningar.
Brukar du träna med fria vikter? En tumregel: du bör undvika att böja ryggen när du plockar upp något tungt. Plockar du något som väger 50 kg med böjd rygg utsätter du disken för 630 kg tryck i och med att den pressas bakåt mellan kotorna. Gör du det med rak rygg i stället blir trycket på disken jämnt och endast 380 kg, nästan hälften så mycket:
Skillnad mellan trycket i disken vid böjd och rak rygg
Några tips i vardagen
Behöver du sträcka dig efter någonting är det bättre att luta hela kroppen åt sidan i stället för att böja ryggen i sidled. Allt för att trycket på diskarna ska bli så jämnt som möjligt.
Jobbar du nere på marken? Ett bra tips är att sätta ena foten framför dig och luta dig mot, så slipper du böja på ryggen så mycket. Ska du hämta något på golvet kan du luta dig framåt på ett ben så behöver du inte böja ryggen alls, förutsatt att du har bra nog balans.
Bli av med ryggont
Vad gör man den dagen då det smäller till och ryggsmärtan är ett faktum? Du kan gå till en kiropraktor för en quick fix, men är du lite äldre bör du undvika knäckande om du vill behålla maximal rörlighet i ryggen i det långa loppet. Är du intresserad av en långsiktig lösning bör du vända dig till en fysioterapeut som kan hjälpa dig att både identifiera orsaken till smärtan och även hjälpa dig med rätt typ av träning.
Vill du bli av med ryggont och få hjälp med rätt träning som passar just dig? Boka en helhetsundersökning – en Wellnessanalys – som är det första steget till ett skräddarsytt behandlingsplan hos oss. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor.
OBS: Känner du domningar eller nedsatt känsel i könsorgan, ändtarm, ben eller armar, eller har svårt att kontrollera urin eller avföring bör du genast uppsöka en vårdcentral.
Ämnesomsättning, eller metabolism som det även kallas, är kort beskrivet de processer som omvandlar näringsämnen till energi. Näringen i det vi äter tas alltså upp, bryts ner, omvandlas och omsätts till energi och restprodukter som kroppen gör sig av med. Metabolismen får kroppens celler att växa och föröka sig och är därmed absolut nödvändigt för att vi ska kunna överleva och må bra.
Vad betyder hög respektive låg ämnesomsättning?
Det finns ett antal olika organ som styr metabolismen, framför allt sköldkörteln som reglerar ämnesomsättningens hastighet.
Hastigheten på ämnesomsättningen, eller den mängd energi som kroppen förbrukar över en viss tid – brukar man oftast mäta över 24 timmar. Den mängd energi som man förväntar sig att kroppen ska förbruka beror till största del på kroppssammansättningen, det vill säga fettfri vikt, kön och ålder.
Om man förbrukar mindre än den förväntade energimägden (baserad på parametrarna ovan – fettfri vikt, kön och ålder) brukar man säga att man harlåg ämnesomsättning och förbrukar man mer är den – då säger man att ämnesomsättningen är hög.
Det är viktigt att komma ihåg att metabolismen kan skilja sig rätt mycket mellan olika människor, men två personer som har samma ålder, kön och kroppssammansättning bör ligga skapligt lika i sina värden.
Orsaker till låg ämnesomsättning
Varför har vissa personer lägre metabolism än andra? Som vi nämnt har kön, ålder och kroppssammansättning betydelse. Män har oftast en högre ämnesomsättning än kvinnor på grund av större muskelmassa. Likaså minskar metabolismen med åldern, både på grund av minskad muskelmassa samt minskad hormonell aktivitet.
Det finns även individuella och genetiska faktorer såsom aktivitet av det neuro-endokrina systemet som utsöndrar hormoner, som kan påverka metabolismen. Underfunktion av sköldkörteln, eller hypotyreos, är en diagnos som även bland annat förknippas med trötthet, frusenhet, nedstämdhet, låg puls och svårigheter att bli gravid. Obehandlat kan det i längden få allvarliga konsekvenser.
Livsstilsfaktorer såsom energiunderskott via bantning eller överdriven aktivitet / träning eller svält kan påverka sköldkörtelns funktion och få metabolismen att sakta ner. Detta är vanligt vid ätstörningar såsom anorexi och ortorexia atletika där svält, ibland kombinerat med hård träning, sätter kroppen i en nedbrytande tillstånd – katabol – med en minskande muskelmassa som följd.
Kan man öka sin ämnesomsättning?
Har man en diagnostiserad sjukdom såsom hypotyreos kan den behandlande läkaren skriva ut medicin som stimulerar sköldkörteln. Men även en frisk person kan öka sin ämnesomsättning genom att ökasinmuskelmassa. En vanlig myt är dock att överviktiga personer oftast har långsam ämnesomsättning. Det förekommer naturligtvis, men oftast hänger övervikt ihop med helt andra saker och bör behandlas på annat sätt.
Mäta ämnesomsättning
Det finns flera sätt att mäta ämnesomsättning – de två vanligaste är direkt och indirekt kalorimetri. Direkt kalorimetri går ut på att man isolerar en person i en helt tätt kammare där man mäter värmeproduktionen. Denna metod kräver stora resurser och tid, och inte minst en stor testyta.
Vid indirekt kalorimetri mäter man däremot syrehalten i utandningsluften hos en person vid vila. Det är en metod med hög tillförlitlighet som dagligen används i forskningen, och är även en metod som vi använder på Ylab för att mäta ämnesomsättning.
En mätning tar cirka 30 minuter och kostar 1900 kronor. Du bör inte äta på 12 timmar inför mätningen och inte heller snusa/röka på två timmar innan. Läs mer om testet här eller boka tid direkt via länken under.
Ett VO2max-test är enkelt uttryckt ett konditionstest som mäter hur mycket syre din kropp kan ta upp och utnyttja mätt i liter/min. Man kan säga att VO2max är en indikation på aerob kapacitet och värdet bör öka när ens konditionsnivå förbättras.
Varför ska man mäta VO2max?
Är du ute efter att förbättra din kondition är det, som med allt annat, viktigt att förstå utgångsläget för att sedan kunna följa upp om ditt träningsupplägg ger det resultat du förväntar dig.
Ett VO2max-test visar under vilket tröskelvärde du bör ligga för att undvika ansamling av mjölksyra, vilket är viktigt för prestationen. Dessutom ger testet en angivelse på olika intervaller där du bör ligga när du tränar. Intervallernas intensitet är olika berodende på dina träningsmål och ska självfallet även kopplas till hur längden på träningspassen.
Vad är ett normalt VO2max-värde?
Faktorer som kön, ålder, kroppsstorlek och träningsnivå påverkar VO2max-värdet. För att få en mer rättvisande bild anger man därför oftast värdet i ml syre/min/kg. Vad som är ett “bra” värde beror naturligtvis på vad det är du vill uppnå. För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.
Vad är VO2max vs submaximalt test?
Du kan själv välja om du vill göra ett maxtest eller ett submaximalt test. Ett submaximalt VO2max-test kan vara rätt om du inte vill eller kan utföra en maximal arbetsinsats. Testet utförs oftast på cykel, och utifrån ökning av syreupptaget och pulsen vid stegring av belastning beräknar man VO2max. Submaxtest är inte lika fysiskt och mentalt krävande, vilket kan vara en fördel om man inte gjort några former av tester tidigare.
Vid maxtest mäter man samma variabler men belastningen stegras upp till nivå då man klarar inte av längre att fortsätta arbete (cykla eller löpa).
Hur går testerna till?
Ett max- eller submaxtest genomförs företrädesvis på en träningscykel där du arbetar i 17-18 minuter. Belastningen ökar gradvis genom att motståndet ökar, vilket anpassas till din fysiska status. Du har ett pulsband och en andningsmask på dig som är kopplad till en mätare, Fitmate MED från Cosmed. Genom att jämföra syrehalten i rummet med utandningsluften, kan mätaren under testet sedan räkna ut syreförbrukningen. Maxtest kan även utföras på löpband, men det görs i första hand på elitidrottare då risken att falla är större när man springer på full kapacitet med mjölksyra i kroppen.
En period i livet var det bara två saker i som jag såg fram emot och det första var träningen på Ylab på tisdag morgon med Frasse kl. 07:00. Den andra saken var Ylab träningen på torsdag kväll kl. 19:00.
Det var en tung period i livet när jag hade väldiga nervsmärtor från både rygg och nacke. Jag tog starka smärtstillande mediciner och pendlade hela tiden på gränsen till utmattning. Jag var också väldigt rädd för att arbetsgivaren skulle upptäcka mitt tillstånd och gör sig av med mig. När arbetsdagen var slut och jag hållit skenet uppe var jag helt slut mentalt och mer eller mindre rasade ihop men klev upp på morgonen och pendlade ca 1,5 timmar, enkel resa. På tisdagarna och släpade mig till Ylab på Drottninggatan och blev alltid mött av en strålande belgare som heter Frasse. Jag kom ditt som ett vrak och gick därifrån med mindre värk men härlig känsla i kroppen och jag visste att det skulle kännas ännu bättre efter torsdagskvällens träning. Frasse gjorde vad han kunde för att peppa och motivera mig till att utvecklas på den låga nivån jag befann mig på då. Han var inte bara min PT utan en fantastisk samtalspartner som alltid fick mig på bra humör och fick mig att känna mig bättre till mods varje gång.
Det jag är mest nöjd över är att jag fortsatt att gå på Ylab även när allt vände och jag började må bättre mycket tack vare träningen på Ylab. Charlie som jag har som PT idag utmanar mig varje gång att ta nya steg och han kommer ihåg allt vi pratat om tidigare och har ett genuint intresserad av hur jag mår. Ibland känns det nästan som han har bättre koll på min kalender och mitt liv än jag själv har.
Det som har slagit mig de senaste åren på Ylab att du är inte bara en kund utan en del av familjen. En familj med ett genuint engagemang och intresse av att hjälpa och bidra till allas utveckling och välmående oavsett på vilken nivå du befinner dig när du börjar. Jag är oerhört tacksam över att jag en gång hittade hit, jag känner mig verkligen hemma på Ylab och jag ser alltid fram emot veckans energikick när jag får träna med Charlie, måndag kl. 19:00.
Jag har gått på Ylab i många år och jag kommer att fortsätta gå där i någon form så länge jag själv kan bestämma över mitt liv.
När solen tittar ut framåt våren och banorna öppnar börjar det klia i golfnerver över hela landet. Klubbor åker fram och rancherna fylls av rostiga svingar, ofta tar det några rundor innan allt är på plats igen. Men man kan vinna mycket på att hålla igång under de kalla månaderna, både för att undvika skador, komma igång snabbare och för att få en bättre säsong överlag. Här kommer några tips på vinterträning som vässar svingen.
Skadorna som kan förstöra säsongen
De första rundorna på våren är oftast ganska kylslagna och går man ut och smackar på för fullt finns det risk för skador. Något av det allvarligaste som kan hända är att ryggen går sönder. Det är kanske inte den mest sannolika skadan, men en trasig rygg får väldigt stora, negativa konsekvenser. Andra vanliga skador är axlar, nacke, höfter, knän och handleder. Framför allt ska man vara uppmärksam på tidigare skador och se till att de är under kontroll när man ger sig ut på banan.
Träna bålstyrka, stabilitet & rörlighet
Det första du bör tänka på under vintern är att hålla igång styrkan och stabiliteten i bålen samt rörligheten i kroppen. Rörligheten är någonting som ofta underskattas, framför allt hos män, men för att få till en bra sving är det väsentligt att kunna rotera ryggen och röra armarna fritt. Bålstyrkan är förstås också viktig för att få tryck i svingen, men med god rörlighet kan du även utnyttja muskelkraften bättre. Forskning visar att kvinnor ofta behöver träna upp bålstyrkan medan just rörligheten är någonting som män bör fokusera mer på.
När du har en tillräckligt bra grundstyrka kan du fortsätta att jobba med explosivitet och mer komplexa övningar som till exempel involverar rotationer och stabilitet. Allt för en friare och snabbare sving och för att undvika skador när säsongen väl kickar igång.
…men även kondition!
Glöm inte konditionen! När du blir trött kommer koncentrationen att stryka på foten och en golfrunda kan lätt innebära en promenad på över en mil. Du behöver kanske inte träna som inför ett maraton, men en lagom dos konditionsträning under vintern kommer ge dig bättre förutsättningar för en fokuserad runda.
Den första rundan
När du väl står där i den kyliga vårluften, redo för säsongens första runda, finns det några saker att tänka på för att undvika skador. Först och främst behöver du se till att vara välklädd. Hur härlig vårsolen än kan kännas är det ofta inte särskilt varmt i luften och kalla muskler är mer utsatta för skador.
Se sedan till att du kör en strukturerad uppvärmning där du jobbar igenom höft, axlar och rygg innan du sätter igång med svingarna.
Bilderna nedan ger några förslag på lämliga övningar.
Och ta det lugnt första rundan, även om du har tränat på gymmet under vintern är kroppen inte van vid de golfspecifika rörelserna och behöver att komma igång i lagom takt.
Andra vintertips för golfare
Utnyttja reorna under lågsäsongen och köp fjolårets bollar! Om du kan undvika att köpa bollar under säsong kan du spara många hundralappar.
Ett annat bra tips är att prova ut nya klubbor i slutet av säsongen. Det är då svingen är som bäst och du har större förutsättningar att få rätt klubbor om du provar ut i en simulator, i till exempel ett golfvaruhus.
Slutligen, har du möjlighet att åka på någon golfresa under vintern är det guld värt, både för den fysiska och mentala formen. Att avnjuta ett glas rioja efter en runda i södra Spanien gör underverk för frusna och stressade, nordiska vintersjälar.
Även om du inte kan nyttja ditt golfklubbsmedlemskap under vinterhalvåret finns det mycket du kan göra för att förbereda din livs bästa säsong. Vill du ha personliga tips och ett träningsupplägg som hjälper just din sving att blir bättre och snabbare? Boka en wellnessanalys på Ylab idag.
Referenser
Gordon B, Moir G, Davis S, Witmer C, Cummings DM. An investigation into the relationship of flexibility, power, and strength to club head speed in male golfers. J Strength Cond Res. 2009;23(5):1606–10.
Torres-Ronda L, Delextrat A, Gonzalez-Badillo JJ. The relationship between golf performance, anthropometrics, muscular strength and power characteristics in young elite players. Int Sports Med J. 2014;15(2):155–64
Om författaren
Charlie Lagerhem, MSc och coach på Ylab, har en magisterutbildning i idrottsfysiologi från Sverige och Australien där han gick sin högre utbildning. Charlies specialitet och huvudinriktning är fysisk prestationsförmåga. Charlie är en inbiten golfare och mångfacetterad fysiolog med en personkännedom utöver det vanliga. Charlie brinner för fotboll och elitidrott.
Nu har kroppshetsen nått gravida kvinnor. Socialstyrelsens nya riktlinjer för kost och fysisk aktivitet varnar gravida kvinnor för kraftig övervikt, sjukdomar och konsekvenser för barnet. En del barnmorskor propagerar för amning för att undvika att barnet blir överviktigt. Bloggerskor visar sina magrutor någon enstaka vecka efter förlossningen. Ett ortorektiskt samhälle har även fått gravida att banta av rädsla.
Yvonne Lin intervjuas i Sveriges Radio P4 idag 15.00 med anledning av 1177 och Socialstyrelsens nya riktlinjer för fysisk aktivitet och gravida.
Våra 45 minuter långa föredrag med bubbel och eftersnack fortsätter under hösten. Nästa föredrag handlar om konsten att finna balans i tillvaron. Du anmäler dig och följer kommande föredrag här.
Balans – kroppen, själen och livet
Onsd 21 november kl 17:30-18:30 på Ylab
Alla talar om den men var finns den? Balans arbete och fritid? Balans träning och återhämtning? Balanserad kost? Lär dig mer om hur du hittar din balans i tillvaron.
Yvonne Lin är medicine magister och har tillika en master i psykologi. Hon varvar därför psykologiska respektive fysiologiska teorier och principer inom områdena kost, träning och välmående. Konkreta praktiska tips utlovas.
Det blev en helkväll på Ylab när ett gäng härliga BNIare gästade Ylab. Från nyfikna frågor om Ylabs forskning i testrummet, till prova-på träning med reforemer och cadillac, lek och spel. Vi hann även med en session Qigong och slutligen bubbel och mingel. Allt i sann Ylab-anda: Helhet och Vetenskap. För visst kan man kombinera träning med lek, bubbel och österländsk filosofi!
Här kommer några bilder från det glada gänget. Tack för att ni kom, vi ser fram emot fler kvällar som denna!
Vetenskapligasdiskussion och nyfikna frågor om Ylabs forskning i mätrummet
Prova på träning med ”Reformer” och ”Cadillac”
Avslutande bubbel och mingel
Så många skratt och härliga diskussioner som alltid med det här gänget. Tack för att ni kom!
Onsdagen den 30 maj klockan 17.30 – 18.30 är det dags för föredrag om fakta och myter inom kost och träning. Den här gången belyser vi bland annat hur socker och fett har samband med övervikt runt om i världen. Men vi kommer även att se närmare på friskvårdsbranschen och några bloggposter.
Anatoli Grigorenko, PhD leder föredraget tillsammans med fler Ylabbare.
SVT Nyheter besökte Ylab med anledning av den alarmerande ökningen av Ortorexia Atletika, fixering nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Planerad sändningstid är söndag den 29 april. Några av Ylabs kunder intervjuades i inslaget.