fbpx

Människan har ett mycket intimt och personligt förhållande till åldrandet. Fysiologiska tecken börjar märkas redan från 30 års ålder… Oundvikligen åldras vi alla men hur vi åldras beror på det fysiologiska arvet, miljö och inte minst på livsstil.Orange-on-blue-steps-blog-size.png

Rörlighet, kondition, styrka, balans, koordination – dvs alla fysiska kapaciteter påverkas starkt av ålder. En gråhårig person 60+ som sätter sig i spagat, lyfter mer än sin kroppsvikt, eller kan konkurrera med 25-åringar i kondition är en ytterst ovanlig syn.

Människans förmåga att upprätthålla en god balansförmåga, för att ta ett exempel, är komplex och engagerar flera sinnen och delar av hjärnan. Syn, vestibulära apparaten samt alla känsloorgan som finns i muskler, skelett och hud (proprioceptorer) samverkar för att ge information om kroppens position till hjärnan. Hjärnan sköter i sin tur den anspänning och avslappning i muskler som behövs för att hålla kroppen i balans. När denna komplexa samverkan fungerar, har vi ytterst lite problem med balansen. Vi tar den ofta för givet fram tills den dag då åldern börjar göra sig påmind och vår förmåga försämras.

När och hur mycket vår balans och andra funktioner påverkas av åldrandet får du höra med om på kommande föreläsning om träning och åldrande. Onsdagen den 18 oktober klockan 17.30 – 18.30 är du välkommen att lyssna till Anatoli Grigorenko, PhD som är forskare och specialist inom såväl hälsorelaterad som prestationsinriktad träning. Anmälan gör du under fliken Om Ylab/ Aktiviteter på ylab. Anmälan.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: